Пътеводител на дивите места в България

В България има много места, които остават извън официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“. Дълги години Оля Стоянова и Живко Джаков търсят, снимат и описват именно такива приказни кътчета в страната ни. През това време част от местата стават много популярни, благодарение именно на техните пътеписи в различни онлайн и печатни медии, а един от тях дори е добавен в 100-те национални  туристически обекта. Ето част от местата, останали диви и непознати, а за всички 47 може да прочетете в книгата  „Пътеводител на дивите места в България“, издадена през 2011 от „Жанет 45“:

 

Село Пирин

selo_Pirin

На повечето карти това село липсва, а до него води дълъг път (над 30 километра, но без отклонения и възможност да се объркаш) през планината, с на места липсващ асфалт. В селото Иглика Трифонова заснема по-голямата част от филма си „Писмо до Америка“. Реката пресича селото и го разделя на две, а уличките са широки по-малко от метър. Ако си мислите, че селото е безлюдно – грешите! Там живеят хора, но липсват туристи, въпреки, че се намира на 36 км от Кулата и на 55 км от Сандански. Най-голямото събитие за хората е автобусът, който идва 1-2 пъти в седмицата, а веднъж годишно по-големите родове се събират на това диво място в България.

 

Гложенски манастир

glojenski_manastir

Още един манастир с невероятна панорамна гледка. Гложенският манастир е разположен на скала и отдалече изглежда внушително. Намира се на десетина километра от село Гложене, а пътят до него минава през гъста гора и е осеян с множество завои. Желаещите да се качат не са много, затова няма опасност да срещнете много коли по тесния път, но все пак внимавайте със скоростта. Панорамната гледка си заслужава времето, а преди време манастирът дори е бил обявен за най-романтичното място за венчавки и кръщенета. Някои от стаите буквално са над пропастта и гледката от прозорците спира дъха.

 

Резерват Джендема

Резерватът Джендема (разделен е на Южен и Северен Джендем) има славата на едно от най-дивите места в България. Там няма алеи за туристи и затова ви е необходима алпийска екипировка, за да разгледате множеството безименни водопади, каскади и отвесни скали, намиращи се в южната част. Същинският Джендем представлява дълга клисура, през която Бяла река и река Бъзовица са оформили тесни каньони с множество скални прагове.

 

Каньонът на водопадите край Смолян

И ако все пак не сте фенове на алпинизма, но обичате водопадите, то в близост до Смолян в посока село Мугла тръгва широка и зелена пътека (от квартал Средока на Смолян), която плавно катери, минава през мостчета и гъсти смърчови гори и е познато като „Каньона на водопадите“. За обиколката на това място са нужни около 3 часа, а накрая се открива гледка към Смолян и връх Еверест (само че не този, за който се сетихте всички, а този носещ същото име в Родопите). Водопадът с най-голям пад (60 метра) се казва Орфей. Пак в този район може да разгледате скалните образувания Ритлите или пък Вековния бук – дърво с диаметър 4,20 метра.

 

Храм-кладенецът край село Гърло

Село Гърло се намира на няколко километра от Брезник. В него живеят около петдесетина души има заключена църква, две гробища и две махали. Намирането на храм-кладенецът е трудно и до него се стига по обраснали пътеки без табели. За ориентир се ползва микроязовирът до Брезник и точните описания на Любомир Цонев. Преди това се минава през старо гробище, като според някои то е на над 5 века. Самият храм-кладенец е открит от археоложката Димитрина Митова-Джонова през 70-те години на миналия век и според нея то е на 32 века. Светилището е интересно и като конструкция, и като история, като у нас то е без аналог. Няколко открити спираловидни стъпала водят до тунел, който слиза под земята. След няколко метра човек се озовава в цилиндрично помещение с отвор в тавана, а на пода в центъра е кладенецът.

Вижте още:

Непознатите места в България: Тракийска култова сграда „Хероон”

Непознатите места в България, които всеки трябва да види

Българските села: Безгрижен живот в село Косово

Advertisements

One thought on “Пътеводител на дивите места в България

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s