Непознатите места в България: Тракийска култова сграда „Хероон”

Колко често ви се налага да пътувате между Бургас и Варна, особено през лятото? Убеден съм, че знаете за стария град в Несебър и сте посещавали бетоновата джунгла на Слънчака. Има обаче едно място на входа на Поморие, идвайки от Бургас, което е единствено по рода си на балканския полуостров – Тракийска култова сграда „Хероон”.

karta vhod

За да я намерите е необходима малко по-голяма доза внимание, поради липсата на видими указателни табели. След като влезете през входа, наподобяващ такъв на изоставено предприятие, може да паркирате и е необходимо да повървите около стотина метра. Цената за вход е между 2 и 3 лева.

DSCF6077

Особено интересна е нейната архитектура с гъбообразният й купол, който впечатлява с перфектно изпълнение и все още не е разгадан начинът за построяването му.  Самият обект е обявен за архитектурно-строителен паметник в брой 35 на Държавен вестник от 1965 година. Самата реставрация и консервация са направени през 1958-1959 година от архитектите Тома Петров и Боян Кузупов. Външната част е реставрирана преди няколко години.

Predi-restavracia

Според археолозите сградата е строена между 2 и 4-ти век, като това се предполага въз основа на използваните строителни техники и материали. Счита се, че сградата се е използвала за религиозни ритуали и служи като храм посветен на обожествен след смъртта си тракийски владетел.

DSCF6071

DSCF6076

Комплексът се състои от коридор с дължина 22 метра и кръгла камера с диаметър 11.60 метра, разположени под могилен насип. В средата има куха зидана колона с оформени вътрешни стъпала, водещи към отвор на върха.

kupol

В България са открити още три сгради с подобно предназначение, но с различна архитектура на купола. Първата е край село Мезек в близост до Свиленград, втората – край град Мъглиж, а третата – край град Шипка.

drugi-sgradi

Вижте още непознати места в България, които всеки трябва да види

Реклами

3 мнения за “Непознатите места в България: Тракийска култова сграда „Хероон”

  1. С риск да прозвуча като поредното клише – вместо Златни пясъци и евтини…. Пиенета можем да се рекламираме с това като туристическа дестинация…. Следващият път у дома ще я посетя – нямах представа, че изобщо съществува нещо такова.
    Страхотен пост, благодаря!

    Liked by 1 person

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s