Да живее телевизията!

Добро утро Господинковци!

Как спахте в държавата, в която няма цензура в медиите? Будите ли се сутрин като национален герой, като новия Левски, използващ свински опашки, но неможещ да си напише името без да допусне поне 2 правописни грешки, дори името му да е само от три букви? Обсъждате ли финансови проблеми във форуми за БГ-мамита? Споделяте ли всичко Шок-скандално-невероятно на своята фейсбук стрена? Как минава вашият ден между бирата за закуска и вечерната ракия или между сутрешния бой и очакването на съпруга с чехли в ръка и сервирана салата?

Ето как – най-често пред телевизора. Тази чудна кутия пълна с толкова шарени картинки, този велик университет на бъдещото поколение. Не – няма да ви говоря за липсата на цензура в Нова Телевизия. Те се окарикатуриха достатъчно сами. Така, както преди тях го направиха ьТВ и ТеВе7. Така както са го правили и го правят много други медии. Всъщност какво има да гледаш по тИлИвизора? Нищо! Дори да се случи нещо интересно, то ще се появи с гръм и трясък във Facebook или Youtube, така че няма нужда да си губите времето за все по-плоската кутия на стената, която предлага все по-плоско съдържание. Всъщност освен ако…

  1. Не искате да започвате деня си с национал-фашистките лозунги в сутрешните блокове, без значение какво точно ще гледате. Ако пък искате не се чудете защо денят ви е изнервен и напрегнат. Няма как да бъде иначе, след като сте видели 5 репортажа от мястото на събитието включващи: бой с бухалки, вързване със свински опашки, Премиерът-слънце, труп и пак Премиерът-слънце, който опровергава първото си изказване.
  2. Не сте скучаеща майка, която цял ден гледа всички женски предавания, обсъждащи толкова жизненоважни теми, по които после цял ден може да спорите с другите „мамита“ в разни специализирани форуми. Поздравления, че се ограмотявате за това, което е казала Ванга за прането с капсули и за отслабването с чия…
  3. Не сте пенсионерка, тръпнеща да разбере какво ще се случи в 12579-ти епизод на сериала започнал, когато е била студентка и се моли да завърши преди да е умряла. Сериалите, в които всеки път ще видите ревяща индийка, дълбоки житейски истории, вдъхновени от личния живот на Софи Маринова или просто трепетната, но невъзможна любов между Реджеп Ефенди и Гюлбие (забравих колко много мразим турците, но това не пречи всяка телевизия да има поне по 2 турски сериала в програмата си).
  4. Не сте риалити зомби и не следите всяко реалити – за готвене, чистене, бърсане на гъза, подмолни интрижки и всякакъв друг тип национални спортове, изваждащи на показ „най-хубавите“ качества у българина. Вече се чудя откъде има толкова Вип-звезди, за да се напълнят толкова реалити програми. Всъщност много добре си ги произвеждаме с тези програми.
  5. Не искате да се развеселите малко в края на деня, когато попадате на крадени смешки от социалните медии или на скалъпени и едностранчиво представени скандали.
  6. Не може да заспите и си говорите с ясновидки, които леят куршум и лекуват безплодие от разстояние или пък нямате намерение да си купите тиган, в който може да варите леща, докато от дръжката му се отделя специален аромат на зюмбюли.

Въобще телевизията ни е един кош с боклук, който трябва да се изхвърли. И понеже е такъв много малко хора видяха клипа със свинските опашки, но много повече разбраха за него след като бе цензуриран лично от ня#КОЙ. Родните телевизии са толкова еднакви, че дори може да се объркаш на кой канал си докато превключваш. Затова и рекламите им са по едно и също време. Дори предавания по световен лиценз успяват да се омаскарят и да заприличат на нещо типично българско и пошло. Няма кой да задава точните въпроси на точните хора и да ги преследва до дупка. Няма, защото ако се появи такъв човек, той бива пратен в 10-та глуха от собствениците на медиите, свързани с този или онзи. Повечето интелигентни хора затова вече не гледат телевизия, защото няма какво да видят. Лошото е, че мнозинството Господинковци го прави и това рефлектира върху живота на всички нас.

В Германия едва ли има по-малко престъпления и убийства, но те не се показват така скандално всеки ден и час. Има специализирани предавания за полицейски операции, които се излъчват през нощта, но по-важното е, че има много образователни програми, целящи да изпълняват основната задача на телевизията – да образова! Всъщност и нашата образова… Нация от Господинковци Свинскоопашати!

Реклами

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s