Време за кино: Урок по… взимане на финансови и други решения

Вие сте един от малкото, който вярва в добротата на хората. Вие ще направите добро, без да очаквате някой да ви благодаря. Вие искате и другите да са като вас. Но, те не са! А, какво ще направите ако един ден се приберете от работа и заварите в дома си съдебен изпълнител, който описва имуществото ви, заради неплатен кредит към банката?

  • Ще поискате ли помощ от роднини, които не сте търсили от години?
  • Ще вземете ли заем от престъпници, които ще ви изнудват и заплашват?
  • Ще си легнете ли с някой само заради парите му?
  • Ще оберете ли банка?

Много въпроси, които нямат правилен отговор, докато не се сблъскаш с урока, който ти дава животът, когато си затънал във финансови проблеми. Урок, който получаваш, защото си се доверявал сляпо и си вярвал в другите. Именно за това става дума в новия български филм „Урок“, спечелил много престижни награди.

UROK-poster

Жалко е, че при наличието на огромен процент българи, нямащи елементарни познания по финансова грамотност, киносалонът беше празен. Имам толкова познати, които разчитат на бързи кредити, лесни печалби от лотарии или банков кредит за ненужна лъскава кола. Да, за съжаление те няма да отделят няколко лева, за да гледат този филм, защото няма да разберат нищо от него. Те дори няма да се замислят как аджеба двама братя-близнаци от ромски произход щипнаха джакпота от една от новите национални лотарии и дали същите тези просто не са получили по няколко хиляди лева, за да участват в една реклама.

Колкото до самия филм, действието му можеше да се развива и малко по-бързо, въпреки че това щеше да намали търсения ефект за осмисляне на случващото се на екрана, а именно: как човек може да излезе с достойнство, когато бъде изнудван или да се изправи на крака, когато близките хора са му ударили поредния шамар. Определено филмът малко ми наподобяваше на някои класики от 80-те, като „Да обичаш на инат“ или „Маргарит и Маргарита“ и то поради факта, че българското кино залага на сходни социални теми оттогава насам, както и поради начина, по който се представя самата история (включително качеството на заснемане). Въпреки това филмът си заслужава, защото успешно е избягал от вулгарното и пошлото, което е на мода напоследък в българската култура, и определено задава въпроси, на които всеки да потърси отговор за себе си. Все пак очаквам множеството да не даде няколко лева за билет, а да похарчи стотици левове за поредния семинар на тема „Как да печелим милиони с едно пърхане с мигли“ или друго „обещаващо“ заглавие на следващия гуру, който е намерил добър начин да припечели от вашето доверие.

Advertisements

One thought on “Време за кино: Урок по… взимане на финансови и други решения

  1. Рекламата му е супер слаба явно. Аз например за първи път чувам че е направен такъв филм, а определено би ми бил интересен. Къде може да се види ?

    Like

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s