Правилник за движение по пътищата в Албания

Наскоро мои познати се завърнаха от посещение на събитие в Тирана, Албания. Въпреки предупрежденията от всички да не използват собствен автомобил, те направиха точно тази грешка. Ето какво ми разказаха те, когато се прибраха в България. На първо място в Албания от скоро се провеждат шофьорски курсове и се издават шофьорски книжки. Този факт, заедно с „прекрасните“ им пътища превръща шофирането в особено забавно преживяване с елементи на оцеляване. Представете си следната ситуация, взета от български листовки и кажете кой е с предимство, ако се намираме в Албания:

listovki

Предполагам, че не сте познали, защото не е дясностоящият. Предимство има най-голямото МПС, а в случая това е автобусът. После е колата, а накрая е моторът. Дори ми разказаха действителен случай. Тъй като все пак организаторите на събитието забранили на моите познати да използват собствените си коли, те им осигурили брониран джип с шофьор. Представете си изненадата, когато джипът навлиза в нарушение в еднопосочна улица и срещу тях се появява полицейски автомобил. Естествено патрулката се наложило да се върне назад десетки метри, за да премине джипът.  Забавно нали? Естествено, че и аз като всеки от вас веднага зададох въпроса: „Ами, добре де, какво се случва ако има два автомобила например?“.

listovka2

 

Може би вече знаците ще влязат в употреба. За съжаление, не! Правилникът отново показва друго – с предимство е най-скъпата кола! Тогава аз ставам нетърпелив и питам: „Добре, нека да има два еднакви автомобила. Какво правим тогава?“. Отговорът беше еднозначен: „Първи преминава този, който има най-дебел врат!“ Или гледа лошо, или има оръжие…

guy-with-a-gun

Сега може би всички се смеем, но като се замислим става дума за страна, която се намира на континента Европа и, от която ние не сме никак далече нито като отстояние, нито като манталитет. Защото немалък процент от българските шофьори с удоволствие биха шофирали по подобни правила.

 

Advertisements

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s