Непознатите места в България, които всеки трябва да види

Всеки от нас знае и е посещавал голяма част от 100-те национални туристически обекта. Факт е обаче, че съществуват и други, не толкова познати, които заслужават вниманието ни. За тяхното популяризиране са се погрижили Иван Михалев и Елина Цанкова, които създават блога Отбивки, в който представят красиви и малко известни места в България. Освен полезна информация с множество прекрасни снимки, там ще намерите и интересни човешки истории, разказани от авторите. Вижте фотогалерия с красиви снимки от България, които може да закупите. Аз си позволявам да ви предложа моя избор от непознати туристически забележителности в България, които всеки трябва да посети:

Устието на река Велека и „Корабите“ край Синеморец

veleka

Устието на река Велека е едно от най-живописните места по българското Черноморие. При вливането си в морето река Велека образува пясъчна коса с дължина от около 500 метра, а морската вода в тази част отразява всички нюанси на светлината, варирайки от небесно синьо до изумрудено зелено.

korabite

 

Дяволският мост и меандрите на река Арда

dqvolski-most

Според една от версиите на местните жители името на моста се дължи на отражението му във водата, което погледнато под определен ъгъл и в даден момент от деня, прилича на дяволска глава с рога. Иронията на историята може би се крие във факта, че сега този идеално запазен мост не свързва нищо, докато в миналото е бил важен търговски път. Друга интересна забележителност по устието на река Арда е 180-градусовият завой, образуващ красив пролом край Маджарово.

meandrite-na-arda

Пещера „Утробата“

peshtera-utrobata

Пещера „Утробата” се намира на около 20 км от Кърджали. Наименованието и идва от това, че формите й поразително приличат на женска утроба, издълбана в скалите. Ако застанете в средата на пещерата, ще се насладите на уникална акустика, а гледката е спираща дъха.

 

Караджов камък

karadjov-kamuk-1

Тази забележителност се намира в близост до Кръстова гора, а местните хора вярват, че този камък е зареден с негативна енергия. Според преданията той олицетворява света на мъртвите, тъй като именно там по всяка вероятност са се извършвали  погребения и ритуални жертвоприношения. Камъкът изглежда така сякаш е спуснат между двете скали с някаква предварителна цел, за да оцелее тук милиони години. Когато се изкачите върху скалите, ще видите невероятна гледка, както и издълбаните  ниши, някои от които са пълни с дъждовна вода.

karadjov-kamuk-2

Араповски манастир „Св. Неделя“

arapovski-manastir

Църквата датира от 19-ти век, строена е през 1859 г, като е един от малкото, възникнали по време на Османското робство, при това в полето, а не в планината, където има естествена защита. Той се намира в близост до Първомай. Стенописите в храма са дело на Георги Данчов – Зографина – популярен художник по времето на Възраждането и близък приятел на Васил Левски. В двора на манастирския комплекс се извисява реставрирана кула, която се използва за жилище и наблюдателница. Това е кулата на Ангел войвода – един от легендарните хайдути в този край, защитавали българското население от турците.

 

Червената скала

chervenata-skala

Червената скала се намира в близост до село Равногор, Пазарджишка област. Според преданието, по време на турското робство една девойка от селото пасяла стадо овце в близост до скалата когато проследена и нападната от турчин побягва и за да спаси честта си се хвърля от 100 метровата скала. От скалата се открива страхотна гледка към намиращия се в подножието язовир „Въча“.

 

Глинената къща в Лещен

glinena-kushta-leshten

Постройката, приличаща изцяло на къщата на семейство Флинстоун е изградена изцяло от естествени материали като глина, слама и дърво. Тя се състои от една стая със собствена баня и може да бъде наета от гости, които биха желали да се почувствате като героите от едноименния сериал, но с известни удобства.

 

Еменският каньон

Stitched Panorama

Еменският каньон (или т.н. Каньон на река Негованка), намиращ се в близост до Велико Търново е популярно място за излети сред природата, защото тук е изградена една от първите, а и най-красиви екопътеки в България. Общата дължина на пътеката е около километър и половина. На места екопътеката се отклонява и води до дървени мостчета сред иначе непристъпните скали. Една от изненадите е водопад, обграден от скали, а в основата си образува малък вир, който прелива във всички нюанси на зеленото. Точно като от филма „Плажът“.

Stitched Panorama

 

Побитите камъни

Побитите камъни се намират на 18 км северно от град Варна и заемат площ от близо 70 кв. км. Каменните стълбове впечатляват с височината и размерите си –  високи са от пет до седем метра, а широчината им достига до 2-3 м. Повечето са единични, но има и такива, които се раздвояват в основата си, образувайки причудливи форми. Един от тях прави силно впечатление. Той е отделен от другите, самотен по своему, но с красиво сърце. Никой не знае как камъкът е придобил тази форма, но всеки летен ден, между 12 и 15 часа, отражението на сърцето се „прожектира“ върху пясъка.

pobitite-kamani

Advertisements

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s