10 непознати места в България, които всеки трябва да види

България е страна с красива природа, богата история и китни села. Всеки от нас знае и е посещавал немалка част от 100-те национални туристически обекта. Факт е обаче, че съществуват и други, не толкова познати места, които заслужават вниманието ни. Вижте фотогалерия с красиви снимки от България, които може да закупите. Аз си позволявам да ви предложа моя избор от непознати туристически забележителности в България, които всеки трябва да посети:

 • КУЛАТА „ШЕМШИ БЕЙ“ Кулата на Шемши бей в село Леденик, близо до Велико Търново, е разположена на живописен хълм до реката в западната част на селото и е изградена около 1650 година. В предверието ѝ са оформени няколко етнографски експозиции, както и врата на повече от три века, по която личат куршуми от времето на Априлското въстание. Цялата сграда е в отлично състояние и е своеобразен строителен шедьовър заради конструкцията си, подбрана така, че обитателите да се пазят от кърджалийски нападения. На последния етаж от всички страни са разположени и 9 закрити балкона за 9-те бейски съпруги. С кулата е свързана и българската версия на най- популярната любовна история “Ромео и Жулиета” – между единственият син на бея и красивата българска мома Неда. Очаква се в най-скоро време кулата да отвори врати за посетители.

 •  ЧЕРВЕНАТА СКАЛАЧервената скала се намира над село Равногор (Пазарджишка област), близо до друга местна забележителност – Бекови скали. Освен с гледката, Червената скала е известна и с легендата, която идва от вековете на турското робство – две млади девойки се хвърлили от това мястото, за да запазят вярата си. Те сплели дългите си коси в една обща плитка и скочили в пропастта. Смелостта и вярата им будят възхищение и почит до наши дни. За удобство на туристите в местността Червената скала са поставени пейки за отдих сред тишината, чистия въздух и красотата на гледката към планината и намиращият се в подножието язовир „Въча“.

 • НЕОЛИТНИТЕ КЪЩИ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК „ТОПОЛНИЦА“
  Намиращият се в село Чавдар арехеологически парк „Тополница“ е открит през 2012 година. В него могат да се видят жилищни сгради, изградени по план и реконструкция на намерени останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове, обработване на кожи. За авантюристите е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища.


 • РАЗБОИШКИ СКАЛЕН МАНАСТИР „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“
  Манастирът се намира на около 1 – 2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. До него се достига по стръмна пътека от селото с преход около половин час, но натоварването си заслужава гледката. Особено впечатляваща е изградената в скалите църква.


 • СЕЛО КОСОВО
  За селото се стига по отбивка на пътя от Асеновград към Смолян. Разцветът му е към края на 19 век, откогато са и повечето останали до наши дни къщи, част от които в момента се възстановяват. Повече за него може да видите в фотописа за село Косово.


 • МУЗЕЙ НА МИННОТО ДЕЛО – ПЕРНИК
  Музеят на минното дело в Перник е създаден през 1986 година и е единствен по рода си на Балканския полуостров. Той е част от подземна минна галерия, в която между 1891 и 1966 г. са се добивали кафяви въглища.


 • МЕАНДРИТЕ НА РЕКА АРДА
  Река Арда има много какво да покаже на всеки, пожелал да я види. В самото и начало е Дяволският мост в близост до Ардино, а след язовира са меандрите край село Маджарово, познати от много снимки. На една обиколка из района обаче попаднахме и на гледката от снимката, която се намира в близост до село Стар Читак.


 • ДРАГОМАНСКО БЛАТО
  В района на блатото и планината Чепън се срещат 140 растителни вида, 1 вид риба, 7 вида земноводни, 10 вида влечуги, 180 вида птици и 16 вида бозайници. Гледката от жълтата наблюдателна кула е много приятна и успокояваща.


 • ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА В ПЕРУЩИЦА

  Червената църква „Света Богородица“ представлява останки от християнски храм – функционирал от IV до ХIV век късноантична и ранносредновековна базилика при гр. Перущица. Тя е била изключително богато украсена, подът бил покрит с мозайка, а стените, облицовани донякъде с мраморни плочи, били покрити със стенописи.


 • ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА
  Намира се в Скобелево, Община Павел Баня и разполага с музей на бита на България от началото на миналия век, огромна градина, езеро с птици, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло. В целия комплекс се носи приятния аромат на рози.

Всички изображения могат да бъдат закупени, като се натисне върху тях или като се свържете с мен на фейсбук страницата „Истории в снимки“. Ако статията е била полезна за вас може да оставите нещо в кутията за дарения за бъдещи туристически обиколки на автора:

Вижте още:

 1. Фотопис: Тракийска култова сграда „Хероон“
 2. Фотопис: Изоставеното село Дядовци
 3. Пътеводител на дивите места в България
Реклами

2 thoughts on “10 непознати места в България, които всеки трябва да види

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s