Българинът е най-големият… ТАРИКАТ

В седмицата, когато един лидер на политическа партия получи поста Министър на икономиката след няколко добре изиграни трикчета, а друг стана Министър на финансите, защото със скромната си заплата на депутат не можел да изхранва своите деца, някак си не ми се пише за политика. Тези два плюс още два случая с клиенти ми направиха силно впечатление относно българския манталитет и затова реших да оставя на вас да си направите изводите защо интелигентните хора избират изхода на Терминал 2, пред това да останат в страната на тарикатите. Истината е, че огромна част от родните тарикати са по-скоро жалки и не могат да стъпят дори на малкия пръст на примерите от първото изречение, които бих нарекъл „големи играчи“. Факт е, че българинът си мисли, че като си спести няколко лева е прецекал яко другарчето, а в същото време не осъзнава колко много се е прецакал сам. А, обикновено точно такъв тип тарикати не усещат как се прецакват на едро, като например пропуснат едно дребно изречение в сключен договор, който подписват със затворени очи. Факт е обаче, че българинът е цар да разбира от всичко и най-вече от работата на другия и за да си спести едни дребни пари, колкото за кафе прави всичко, от което не разбира. Но нека представя два идентични случая между продавач и купувач. В единия случай клиентът е българин, а в другия – чужденец, а изводите оставям на вас тъй като съм чувал за други подобни истории от мои познати, работещи едновременно с българи и чужденци.

СЛУЧАЙ А – ЧУЖДЕНЕЦЪТ

Клиент А си поръчва 100 броя визитки. Изпратените файлове са изпипани до най-малкия детайл. След тяхното изпълнение клиентът идва да ги получи, но не ги одобрява. Аз се съгласявам, че има проблем и тъй като проблемът е в нас, а той не може да бъде отстранен предлагам да подарим визитките, тъй като клиентът има събитие на другия ден. Той обаче ми казва, че държи да заплати половината, тъй като не може да приеме вариантът, който му предлагам. Въпреки моят отказ да приема парите, той все пак остави половината сума, взе си визитките и си тръгна. Почувствах се крайно неудобно след цялата тази случка.

СЛУЧАЙ Б – БЪЛГАРИНЪТ

Клиент Б си поръчва 100 броя визитки. Изпратените файлове не отговарят на почти никакви стандарти за печат. Тъй като времето за поправяне до качество по-добро от това, което се получи в случай А е по-малко от времето, което е необходимо за обяснения как да се оправи файла, решавам да направя второто. След изпълнението клиентът идва да ги получи, оглежда ги обстойно, плаща и си отива с поръчката. На следващия ден звъни по телефона и прави рекламация след като е видял поръчката още по-обстойно. Рекламацията се състои в това, че логото му изглеждало размазано. Самото лого отговаря на това, което е изпратено за печат. Тъй като обаче вината се оказва в нас, защото файлът не е проверен коректно все пак предлагам на клиента да изпрати файл според изпратени от мен изисквания, след което ще препечатаме визитките му за наша сметка. След още ден получавам файл, който отговаря едва на 50% от изискванията, а самото лого е със същото незадоволително качество. На въпроса дали да ги печатаме така при положение, че резултатът ще е същият или да чакаме нов файл с пълните корекции, отговорът беше: „Печатайте така!“. Почуствах се… и аз не знам как да го опиша, но май по-скоро ме напуши на смях от цялото това пазарене и загубено време.

С две думи – чужденецът, въпреки че не е виновен ни най-малко поема половината вина върху себе си, докато българинът, който носи поне половината от  вината, тъй като в опита си да спести някой лев е станал специалист по всичко, търси вариант да получи двойно количество продукция за цената, която има. Истината е, че тази игра на дребно е вплетена в нашия манталитет и нейното изкореняване ще бъде трудна, ама много трудна задача.

Bai-Ganio-European-

Автор на илюстрацията: Иван Кутузов

Advertisements

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s