И след ремонта, пак ремонт (или как се харчат публични средства)

Предстои официално да бъде открит обновеният Лъвов мост. Преди да стартира проекта за неговия ремонт имаше множество дискусии. Моето лично мнение, след като се разходих по пешеходната част е, че изглежда сравнително добре. Друг е въпросът колко качествено е изпълнението. А, повод да се замисля над това ми дават множество други ремонти, направени с пари от данъци или европейско финансиране. Това, че столична община е най-голяма, води до наличието на най-много болезнени примери. Като започнем от вълнообразното Цариградско шосе, преминем през скоростния релсов път по булевард България и стигнем до подлеза на НДК, на който е посветена тази публикация. Надявам се Лъвов мост да не последва примера на част от тези проекти, които седмици след откриването бяха дозакърпвани, а други вече имат нужда от нов основен ремонт.

Наскоро бе открит и женският пазар. Миналата седмица вече видях работници, които циментираха наново едно от колчетата, предпазващи от навлизането на автомобили в пешеходната зона. Друг подобен пример е снимката от улица Раковски, само следмица след като бе преасфалтирана в участъка от булевард Сливница до булевард Дондуков. На нея ясно се вижда как строителите са забравили да оставят отвор за спирателен кран… и вече имаме първата кръпка. Отговорът на кмета Фандъкова в Twitter бе, че виновните ще бъдат глобени. А, аз ще кажа – много важно, тъй като това е практика и аз не намирам за редно с парите от данъци да се извършват ремонти с подобно качество, а скоро очаквам да се налага да връщаме средства по европейски програми, заради подобни изпълнения.

Remont-Rakovski

 

Нека да се върнем към подлеза на НДК, който бе открит заедно с пускането на втория лъч на метрото преди 2 години. Още тогава не изглеждаше то да е изпълнено с необходимото качествено. Напълно нормално с оглед на факта, че изборът на изпълнител в обществените поръчки става на база най-ниска цена, а качеството на изпълнение и следгаранционната поддръжка никой не я взема на сериозно. Всъщност пак така бяха дадени едни пари за нещото наречено фонтан, което се намира на ремонтираната част от Витошка, което скоро ще бъде премахнато.

Подлезът на НДК бе ремонтиран като плочките и парапетите, които бяха издържали няколко десетилетия бяха заменени с такива, които се разхлопаха още след няколко месеца. В момента състоянието е следното:

NDK-podlez-1 NDK-podlez-2

 

Плочките на самите стълби са с изпочупени ръбове, поради несъобразяването, че през този подлез ще минават няколко десетки хиляди души дневно.

NDK-podlez-3

 

Друг е въпросът, че манталитетът на ползващите този подлез е под всякаква критика и най-вероятно за част от счупените ръбове са виновни пияни индивиди. По същата причина могат да бъдат забелязани и множество графити, които нито са на мястото си, нито са каквато и да е форма на изкуство. Подобен род графити могат да бъдат забелязани също така на всяка новобоядисана стена.

NDK-podlez-4

Не ми се коментира и фактът, че голяма част от гражданите и немалка от селяните не могат да си изхвърлят дъвката в най-близкото кошче и за целта я изплюват на първата срещната плочка. Друг е въпросът, че точно този тип плочки, който масово се използва на всеки новоремонтиран обект в София и страната не са най-подходящи за подобни обществени места.

NDK-podlez-5

Достигам и до черешката на тортата, която не е, че фонтаните се ремонтират за 3-ти път през последните 5 години, което също е един голям абсурд. Абсурдът е как от входовете за подлеза, които се намират пред централния вход на НДК се стича ръжда. Съвсем скоро мазилката, а и самите плочки ще започната да падат и нищо чудно да пострада някой случаен минувач.

NDK-podlez-6И всичко това само след 2 години… Затова да ни е честит новоремонтираният Лъвов мост и да се помолим да не изглежда в същото окаяно състояние следващото лято. За целта няма да е лошо общината да си вземе поука и да внимава при организирането на обществени поръчки с публични средства, а фирмите, които имат зад гърба си подобни нескопосано изпълнени проекти да не намират място сред класиралите се в други търгове, за да си спестим парите, които ще се налага да връщаме на ЕС за подобни „качествени“ обекти.

Реклами

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s