На учителя с любов

Наближава Денят на народните будители и разбира се повечето младежи вече са избрали своя костюм за Хелоуин, а родителите трескаво купуват лакомства. Объркахте се, нали? Нямам намерение да навлизам в подробности кой празник трябва и е редно да се празнува и почита. Всеки има глава на своите рамене, за да прецени сам. Моята идея е друга, а именно да покажа как добрите преподаватели са истинските будители и те заслужават нашето уважение. Затова ще ви разкажа няколко истории, които оставиха отпечатък по време на моето обучение.

Когато бях в първи клас, попаднах на строга класна, на която ние бяхме последен випуск. Тогава все още бяха времената, когато се обръщахме към преподавателите с „Другарко“. Часовете бяха изпълнение с интресни занимания, които дори предизвикваха съревнования между съучениците. Няма да забравя случай, в който при спречкване с мой съученик аз получих лек удар с показалката. Разбира се първото нещо, което направих бе да се оплача на майка си, а моята класна бе обяснила, че го е направила, защото е знаела, че ще има резултат. Двайсет и няколко години по-късно все още си спомням този случай, но с добро за моята първа класна. Сигурен съм, че и днес има такива начални преподаватели, но медиите извеждат на преден план другите, заради облеклото им в първия учебен ден или поради факта, че са избрани случайно за народни представители.

В основното образование отново имах интересен случай с преподавател. В опита си да ме мотивира да заобичам българския език и литературата, моята преподавателка ми постави много добра оценка, когато аз очаквах отлична. Спорът ни стигна до там, че тя бе готова да подаде своята оставка, заради липсата на доверие от моя страна към нея. Последваха дълги разговори и увещавания от директора да се извиня, което в крайна сметка се случи. Не заобичах предмета веднага, но днес с радост пиша и публикувам текстове на различни места. Значи все пак онази много добра оценка е оставила своя отпечатък върху мен.

Средното ми образование премина в Строителeн техникум „Христо Ботев“ София. Няма да си позволя да посоча конкретни примери, за да не обидя професионалистите, които работят там. От всеки от тях съм научил страшно много, за което съм им благодарен. Най-важното е, че голяма част от тях правеха всичко възможно да ни накарат да мислим и не подкрепяха това, учебните материали да бъдат учени наизуст. Колкото до използването на компютри за чертане, то беше на светлинни години пред това в държавните университети.

И като стана дума за университети, това е типът учебно заведение, на което не случих от първия път. В Технически университе се сблъсках със закостенели академични преподаватели, които живееха върху лаврите от написаните няколко учебника, които трябваше да учим наизуст. Когато на изпит, обаче изписвахме чинно теорията в немалко случаи бяхме обвинявани, че сме преписали материалите. Всичко това и задължението да чертая на ръка, при положение, че последните 3 години съм чертал само на компютър ме отказаха от това учебно заведение.

Години по-късно кандидатствах в Нов български университет, където за разлика от всеобщото схващане имах свободата да избирам какво и как да изучавам. Мога с ръка на сърцето да кажа, че преподавателите, които срещнах нямаха нищо общо с тези от държавните университети. Да, имаше колеги, които завършиха лесно, но пък никой не пречеше на тези, които искаха да учат и да се развиват. И, най-вече никой не ни пречеше да избираме сами темите, които са ни интересни.

Затова днес, малко преди Деня на народните будители се надявам да си спомните за своите преподаватели и ако имате възможност да се свържете с тях и да им благодарите, за всичко, което са направили за вас. А, после ако ви е останало време и желание се маскирайте на каквото искате. Изборът е ваш!

Реклами

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s