Защо нормалните хора нямат място в политиката

Мислех си да напиша нещо за случая между полицай Нели Върбанова и Борислава Латинова, но в последните две седмици сякаш се каза и много, и нищо. Вина за това според мен имат медиите, които следвайки вятъра на сензацията първо показваха само едната страна, а после – само другата. Медиите, обаче са друга болна тема, за която ще си позволя да изкажа мнение някой друг път.

Днес се събират избраните депутати от новото 43-то НС, които трябва да намерят сили да донесат политическа стабилност в страната и да решат важни въпроси. Дали това ще се случи? Аз лично се съмнявам, защото още преди първия работен ден се започна с противопоставяне, заплахи, борба за постове и други деконструктивни подходи. Сред депутатите има много нови лица, но и много компрометирани. За пореден път ще слушаме националистичните речи на лидера, крил се под пластмасови маси и придружаван от неговата придворна шайка. Ще се наложи да търпим и спорадичните телевизионните изяви, но вече под купола на Парламента, на един повярвал си нов политик, който забрави как правеше поздрави на фона на „Радка пиратка“. Може би ще видим 2-3 пъти лицето на виновника за една година протести, след като бе предложен и положи клетва като шеф на ДАНС. Новият председател на Парламента отново ще налага ред и ще заглушава всяко мнение, което не е съгласувано с лидера-слънце и избран за нов Министър Председател. В целия този вреден шум за пореден път нормалността няма да се чува и вижда, а на преден план ще бъде скандалът.

Замислих се по този въпрос, тъй като близък до мен човек, стана съветник на Министъра на вътрешните работи. Той не е политическо лице в служебния кабинет, а присъства там като експерт. Миналата седмица, в желанието си да покаже скритото от случая между полицай Нели Върбанова и Борислава Латинова, той разказа неговата гледна точка, основана на получени факти в личния си профил във Фейсбук. В резултат на това той получи злостни критики от негови колеги, че е представил ситуацията едностранчиво и непрофесионално, като в същото време е изнесъл информацията избирателно. А, аз съм сигурен, че направеното от него е само и единствено с цел да бъде показана цялата истина за системата на МВР (и добра, и лоша). И за да бъдат подкрепени добрите полицаи, които намаляват с всеки изминал ден.

Именно поради това нормалните хора нямат място в политиката, защото срещу тях веднага се пуска вентилаторът с насочена струя лайна. Идеята е или да бъдеш омаскарен и дексридитиран, след което подчинен или сам да се откажеш. Затова в парламента попаднаха хора, които поради щастливо стечение на обстоятелствата бяха с еднакъв номер с листата на партията, която представляват. Същите тези хора с мълчанието си или с редките телевизионни изяви ще се превърнат в лицето на новия парламентарен сезон. Дано бъдещето ме опровергае, но едва ли. Заклех се!

Advertisements

Коментари

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s